Facebook Art et Marges Youtube Art et Marges Mail Art et Marges instagram Art et Marges

Newsletter

FR | NL | EN

Hoogstraat, 314

1000 Brussel

LOPENDE

Rencontres intergalactiques

Serge Delaunay en André Robillard

Het Art et marges museum wordt even een ruimteschip, waarin u het kosmische werk van Serge Delaunay en André Robillard kunt ontdekken. Twee kunstenaars, met een gemeenschappelijke fascinatie voor de onmetelijke ruimte.

Er worden ook excursies voorzien naar planeten die gewijd zijn aan hun andere passies. “Mechanische Veroniques” getekend in klare lijn bijvoorbeeld, en ook “geweren om armoede te doden”, gemaakt van weggeworpen voorwerpen, maken deel uit van hetgeen u te wachten staat.

Pedagogisch dossier

VORIGE

Vrouwen in de Art Brut ?

De Weense verzamelaarster Hannah Rieger nodigt ons uit om haar kijk op de Art Brut te beleven aan de hand van zowel grote werken als minder bekende namen.

De tentoonstelling, die 105 werken van Oostenrijkse en internationale kunstenaars samenbrengt, bestaat zowel uit vrouwenportretten als werken die gemaakt zijn door vrouwen.

Online catalogus

Persmap en afbeeldingen

Jean-Pierre Rostenne

"Alles gaat goed, behalve hetgeen niet goed gaat"

...dat was de lijfspreuk van Jean-Pierre Rostenne, een atypische kunstenaar, poëtische denker en lokale figuur die perfect paste in de Brusselse wijk waarin hij leefde, de Marollen. Art et marges museum brengt hulde aan zijn werk in een zaal waarin zijn totem-wandelstokken, assemblages, foto’s en bewerkte voorwerpen samengebracht zijn. Om zijn portret te vervolledigen, leenden zijn vrienden enkele van zijn werken en vertellen ze verhalen over Jean-Pierre die u tijdens de tentoonstelling kunt beluisteren.

Zomercollectie #3

De tentoonstelling Zomercollectie #3 stelt een aantal verborgen schatten van de permanente collectie van Art & marges museum voor: nieuwe aanwinsten, bijna vergeten creaties, lievelingswerken en enkele kleurrijke verassingen…

Geef uw ogen de kost!

Geëxposeerd kunstenaars :
Malik BARFI - Thibaut BARONHEID - Umberto BERGAMASCHI - Kacper BOBEL - Anacleto BORGHI - Georges CAUCHY - Sylvain COSIJNS – COOREMAN - Philippe DA FONSECA - Eric DERKENNE - Eric DESULAUZE - Willy DE SMEDT - Curzio DI GIOVANNI - Georges DUESBERG - Paul DUHEM - Irène GERARD - Michel GOYON - Richard GREAVES - Martha GRUNENWALDT - Ioan HABACESCU - Marcel HECQUET - Jean-Marie HEYLIGEN - Juliet HOLMES - Geneviève LAFONT - Thierry LAMBERT - Françoise LAURENT - Jeanine LEJEUNE - Ezekiel MESSOU - Marion OSTER - Céléstin PIERRET - Anne-Marie POTVLIEGE - Alevtina PYZHOVA - Ardian RAMADANOVIC dit JACKSON - Kenneth RASMUSSEN - Pedro RIBEIRO - Emmanuel RIJCKMANS - André ROBILLARD - Anny SERVAIS - Dominique THEATE - Michel THOMAS - Louis VAN BAELENS - Bernard VAN DEN BOSCH - Magalie VLIES - Lenka ZELENOVIC

Guy Brunet © mariodelcurto

Guy Brunet en Josselin Pietri

Beiden hebben een voorliefde voor de film met elkaar gemeen, evenals een onuitputtelijke creatiedrang en een ongelooflijke inventiviteit. Ze maken ook alle twee filmsterren van verf en karton, maar doen dat op een heel persoonlijke manier die hen duidelijk van elkaar onderscheidt, net zoals zij de codes van de zevende kunst ook heel anders interpreteren.

Guy Brunet is een regisseur. Hij gebruikt zijn silhouetten om films te maken die geïnspireerd zijn op de gouden eeuw van de bioscoop. Josselin Pietri is een fan van Bruce Lee die heel graag op een humoristische manier zijn idool nabootst.

Twee periodes uit de filmgeschiedenis, twee stijlen, twee visies, twee… kunstenaars !

In het Art & Marges Museum vanaf 9 februari!

Knock Outsider Komiks

© Gabriel Evrard/La "S" Grand Atelier.

Deze tentoonstelling geeft de traditionele categorieën een vrolijke uppercut. Zij brengt ficties, abstracties, grafische gedichten, creaties zonder woorden, vrije beeldassociaties en onverwachte confrontaties tussen tekst en tekening samen… Genres vervagen en definities verschuiven zodat het beeldverhaal één groot speelterrein wordt, dat geen andere grenzen kent dan die van de verbeelding van de kunstenaars zelf.

Met de kunstwerken van:

Adolpho Avril, Barbara Massart, Dominique Goblet, Dominique Théâte, Gabriel Evrard, Jean Leclercq, Jean Christophe Long, Jean-Michel Bansart, Joseph Lambert, Marcel Schmitz, Nicolas Clément, Olivier Deprez, Pascal Cornélis, Pascal Leyder, Rémy Pierlot, Sarah Albert, Serge Delaunay, Thierry Van Hasselt, Yvan Alagbé.

Alleen&Begeleid

© Jeanne Bidlot

De werken van deze tentoonstelling zouden waarschijnlijk nooit gemaakt zijn, of toch niet in deze vorm, buiten de omgeving waarin ze tot stand kwamen, meer bepaald in het kader van het groepsatelier van een instelling of een individuele begeleiding. Elk van hen is het resultaat van een ontmoeting tussen een persoon zonder sociale of mentale autonomie en een atelierverantwoordelijke, kunstenaar of bondgenoot. Soms meerdere.

In welke mate kan die artistieke, psychologische en pedagogische begeleiding de katalysator zijn van dergelijke werken, die per definitie zo intens individueel zijn ?

De tentoonstelling “alleen en begeleid » verbindt esthetisch genot met beschouwing, intelligentie en… waakzaamheid .

Met de werken van :

Sylvain Cosijns, Philippe da Fonseca, Véronique Declercq, Richard Moszkowicz, Pascal Tassini

Concept :

Gérard Preszow/ Assistante : Magalie Thiaude

Gustav Mesmer

Gustav Mesmer © Hartmaier und Mangold

Gustav Mesmer (1903-1994) werd op 26-jarige leeftijd opgenomen in een psychiatrische instelling en realiseerde in dat kader allerlei tekeningen en plannen. Hij ontwierp maquettes en maakte op basis daarvan levensgrote vlieg-tuigen die hij persoonlijk uittestte. Zijn herhaaldelijke pogingen om te vliegen in de Lautervallei bezorgden hem de bijnaam van de icarus van het Lautertal. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling worden talrijke werken van de Gustav Mesmer Stichting getoond op de twee verdiepingen van het Art et marges museum: machines, originele tekeningen, foto’s, film, enz.

In samenwerking met:

Gustav Mesmer Stiftung

Museum Dr Guislain

De wereld redden ?

Hans-Jörg Georgi © Axel Schneider
EMERY BLAGDON – FRANCOIS DE JONGE – GUO FENGYI – HANS-JÖRG GEORGI – JAKLINE – LA S GRAND ATELIER – DIRK MARTENS – EIJIRO MIYAMA – GIOVANNI BATTISTA PODESTÀ – MELINA RICCIO – ANDRÉ ROBILLARD – JEAN-PIERRE ROSTENNE – TEKER – GEORGE WIDENER

Toestellen uitvinden om ongeneeslijk zieken te genezen, de stad veroveren en overal vredesboodschappen verkondigen, plannen uitwerken om de armoede uit te roeien, toevluchtsoorden bouwen om de bevolking op te vangen ingeval van een planetaire ramp…

Of ze nu getroffen werden door een tragische gebeurtenis of zich geroepen voelen door een hogere macht, de kunstenaars die in het kader van deze tentoonstelling samengebracht worden voelen stuk voor stuk dat zij een opdracht kregen die intrinsiek verband houdt met hun creatie. Allemaal werken zij verbeten door aan de ontwikkeling van ingebeelde oplossingen om de wereld te herstellen of te redden.

Persdossier

In samenwerking met:

Atelier Goldstein, Collection ABCD/Bruno Decharme, La galerie christian berst art brut, La Fabuloserie, La S Grand Atelier, The Museum of Everything, Museum Dr. Guislain.

Tentoonstelling georganiseerd in het kader van « MULTI ORDINARY », de eerste uitgave van een festival gewijd aan podiumpraktijken in de marge.