FR   NL   EN
FR   NL   EN
PRESENTATIE

Het Art et marges museum ligt in het hart van Brussel en is gewijd aan outsiderkunst (of Art brut).

De basis voor de collectie werd in het midden van de jaren 1980 gelegd met kunstwerken van autodidactische kunstenaars en artistieke ateliers voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Ze omvat inmiddels meer dan 4.500 internationale werken die buiten het gevestigde hedendaagse kunstcircuit zijn ontstaan.

De tijdelijke tentoonstellingen brengen werk samen van outsiders en kunstenaars uit het hedendaagse kunstcircuit, waarbij de grenzen en het wezen van kunst ter discussie worden gesteld.

PUBLICATIE

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Art et marges museum, verschijnt bij uitgeverij CFC het boek Art et Marges museum waarin de verzameling van het museum en zijn kunstenaars voorgesteld worden. Via allerlei bijdragen van sleutelfiguren van het museum evenals van gespecialiseerde auteurs stelt dit werk de eigenheid van de art brut in België in de kijker.

Klik hier om alle boeken te zien die zijn uitgegeven door het Art et marges museum (verkrijgbaar bij de receptie van het museum, niet online te koop).

GESCHIEDENIS

1983

Een project neemt vaste vorm aan, natuurlijk kind van de surrealistische beweging, zijn naam: Art en marge.

1984

Van project tot verwezenlijking... Art en Marge, Centrum voor Onderzoek en Verspreiding, wordt een Vereniging zonder Winstoogmerk, onder de artistieke leiding van Françoise Henrion.

1986

Art en marge verhuist naar Maagdenstraat 7 in 1000 Brussel, waar het zijn eerste tentoonstellingen organiseert, vergezeld van nieuwsbrieven met teksten, interviews, portretten van kunstenaars en reproducties van werken. Daarnaast werd het tijdschrift "Passages" gecoördineerd door Gérard Preszow. Dit tijdschrift was bedoeld om na te denken over het onderzoek dat in het centrum werd uitgevoerd.

1992

Art en Marge verhuist naar de Alexianenstraat 59 te Brussel. Het lot brengt ons naast "Het Goudblommeke in Papier", een café waarvan kleine Gérard, anarchistisch dichter en vriend van de Belgische surrealisten, toentertijd de 'patron' was. Men ontmoette er Marcel Mariën, René Magritte, E.L.T. Mesens, Louis Scutenaire, Paul Colinet en Jean Dubuffet, vader van de Art Brut, die tentoonstelde bij Gérard Van Bruaene in 1949.

1996

Art en Marge viert haar tienjarige bestaan met 10 tentoonstellingen. Ter gelegenheid van deze verjaardag verschijnt het derde nummer van het tijdschrift "Passages" met als titel "Un objet, rien qu’un objet, et pourtant…" geschreven door Gérard Preszow.

2001

Art en Marge verhuist naar de Hoogstraat 312 en blaast 15 kaarsjes uit.

2002

Carine Fol neemt de artistieke leiding van het centrum over nadat Françoise Henrion met pensioen is gegaan. Art en Marge heeft "Kanttekening - autour de la marge" opgezet in het kader van Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa. Het project bestaat uit een workshop gevolgd door een tentoonstelling die koppels in- en outsider kunstenaars samenbrengt.

2003

Publicatie van het boek “Art en Marge collectie” en organisatie van een internationaal colloquium in het museum Dr. Guislain ter gelegenheid van de presentatie van de collectie die daarna voorgesteld werd in de Halle Saint-Pierre te Parijs.

2005

Tentoonstelling “Vision singulières” in Bozar in Brussel ter gelegenheid van de 175e verjaardag van België parallel met de tentoonstelling “Visionair België” van Harald Szeemann.

2006

Art en Marge viert zijn 20 jarig bestaan. Het programma dat voor dit twintigste jubileum is ontworpen is getiteld "ArtS en marge". Ze wil de grenzen van outsiderkunst opzoeken door hedendaagse creaties te presenteren van Belgische en internationale kunstenaars die werken in uiteenlopende disciplines als textiel, fotografie, video, muziek... Organisatie van het "20+20" project, waarbij 20 werken uit de Art en Marge collectie in 20 Belgische musea worden gepresenteerd.

2009

De vzw Art en Marge wordt het Art et marges musem door de erkenning van la Fédération Wallonie Bruxelles. Haar missies worden vooral conservering, verspreiding, educatie en onderzoek. De ruimte wordt uitgebreid et geef plaats voor de nieuwe museum activiteiten.

2010

Uitwisselingsproject in het kader van Pécs 2010. Belgische, Hongaarse et Nederlandse kunstenaars komen samen voor een workshop van 10 dagen te Pécs. Dit project startte in 2008 op uitnodiging van COCOF in het kader van het bilaterale akkoord met Hongarije, in samenwerking met de vzw Wit.h, stichting Een Nieuwe Wind, Pécs 2010, Janus Panonius Museum.

2012

Tatiana Veress neemt de leiding over van Carine Fol op als directrice van het Art et marges museum. Het Art et marges museum krijgt de Kinderprijs in het kader van de Museumprijzen.

2013

Het Art et marges museum krijgt de Publieksprijs in het kader van de Museumprijzen.

2014

Het Art et marges museum viert zijn 5e verjaardag. De hele dag is het feest waarbij bezoekers en kunstenaars uitgenodigd worden om samen te creëren. In aanwezigheid van Joëlle Milquet, Minister van Cultuur van de Fédération Wallonie-Bruxelles en Karine Lalieux, schepen van Cultuur van de Stad Brussel alsook van de twee voorgaande directrices van het museum, Carine Fol en Françoise Henrion. Het Art et marges museum en het collectief RAWR! krijgen de Juryprijs voor de programmatie tijdens Museum Night Fever 2014.

2015

Carine Fol publiceert « De l’art des fous à l’art sans marges. Un siècle de fascination à travers les regards de Hans Prinzhorn, Jean Dubuffet et Harald Szeeman » De publicatie vloeit voort uit haar doctoraatsthesis in de kunstgeschiedenis.

2016

Samen met het Cultureel Centrum Jacques Franck en wit.h, lanceert het Art et marges museum de eerste editie van het pluridisciplinaire festival Multi Ordinary.

2020

Het Art et marges museum viert zijn 10e verjaardag. Ter gelegenheid hiervan stelt het zijn kunstenaars voor in "Art et marges museum", een boek uitgegeven door CFC, en organiseert het de tentoonstelling "Embrasez-vous", waarbij kunstenaars die nauw verbonden zijn met het museum worden uitgenodigd om dialoogwerken te creëren die een selectie werken uit de collectie in de kijker zetten.

Collectie

De collectie van het Art et marges museum bevat meer dan 4.500 werken en bijna 200 kunstenaars van alle nationaliteiten.

Hier vindt u een overzicht van de collectie. Deze sectie wordt regelmatig bijgewerkt.