FR   NL   EN
FR   NL   EN
GESCHIEDENIS

Het Art et marges museum ligt in het hart van Brussel en is gewijd aan outsiderkunst (of Art brut).

De basis voor de collectie werd in het midden van de jaren 1980 gelegd met kunstwerken van autodidactische kunstenaars en artistieke ateliers voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Ze omvat inmiddels meer dan 4.500 internationale werken die buiten het gevestigde hedendaagse kunstcircuit zijn ontstaan.

De tijdelijke tentoonstellingen brengen werk samen van outsiders en kunstenaars uit het hedendaagse kunstcircuit, waarbij de grenzen en het wezen van kunst ter discussie worden gesteld.

1983

Een project neemt vaste vorm aan - Een natuurlijk kind van de surrealistische beweging.

Zijn naam : Art en Marge

1984

Van project tot verwezenlijking – Art en Marge - Centrum voor Onderzoek en Verspreiding – wordt een Vereniging zonder Winstoogmerk, onder de artistieke leiding van Françoise Henrion.

1986

Onze eerste voor het publiek opengestelde plaats – de Maagdenstraat 7, te 1000 Brussel. De tentoonstellingen volgen er elkaar op met een ritme van meer dan vijf per jaar. Ter gelegenheid van elke tentoonstelling wordt een bundel opgesteld met teksten, interviews, portretten van de kunstenaars en reproducties van werken.

De tentoongestelde voorwerpen zijn van de hand van autodidacten. Sommigen wonen in tehuizen voor mentaal gehandicapten of in psychiatrische ziekenhuizen, anderen oefenen of oefenden zeer uiteenlopende 'activiteiten' uit zoals fotograaf, handelaar in curiosa, handelsreiziger, muzikant, modeontwerper, legioensoldaat, rechter-vrijmetselaar, manusje-doe-al in een boerderij, architect, kok, houthakker, ambtenaar, verteller, gevangene... Het zijn Belgen, Nederlanders, Duitsers, Bulgaren, Engelsen, Fransen, Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Marokkanen, Koeweiti, Kongolezen, Angolezen, Australiërs, Amerikanen.

Als medium voor de reflectie op ons onderzoek stelde Gérard Preszow een tijdschrift voor: Passages. Het eerste nummer van de reeks droeg als titel Art en Marge An 1 en werd opgesteld in overleg met Françoise Henrion, Chris Delville en Anne Vanderlinden.

1992

Art en Marge verhuist naar de Alexianenstraat 59 te Brussel. Na onze uitdrijving uit de Maagdenstraat brengt het lot ons naast La fleur de papier dorée, een café waarvan kleine Gérard, anarchistisch dichter en vriend van de Belgische surrealisten, toentertijd de 'patron' was. Men ontmoette er Marcel Mariën, René Magritte, E.L.T. Mesens, Louis Scutenaire, Paul Colinet en Jean Dubuffet, vader van de Rauwe Kunst / Art Brut, die tentoonstelde bij Gérard Van Bruaene in 1949.

1996

"Art en Marge viert haar tienjarige bestaan met 10 tentoonstellingen. Ter gelegenheid van deze verjaardag verschijnt het derde nummer van het tijdschrift Passages met als titel Un objet, rien qu’un objet, et pourtant… geschreven door Gérard Preszow, en gecoördineerd en opgemaakt door Brigitte Colin."

2001

Art en Marge verhuist naar de Hoogstraat 312 en blaast 15 kaarsjes uit.

2002

Carine Fol neemt de artistieke leiding van het centrum over nadat Françoise Henrion met pensioen is gegaan. Ze werkt samen met Olivier Bultiau.

2003

Publicatie van het boek Art en Marge collectie en organisatie van een internationaal colloquium in het museum Dr. Guislain ter gelegenheid van de presentatie van de collectie die daarna voorgesteld werd in de Halle Saint-Pierre te Parijs.

2005

Tentoonstelling Vision singulières in Bozar in Brussel ter gelegenheid van de 175e verjaardag van België parallel met de tentoonstelling Visionair België van Harald Szeemann.

2006

Art en Marge viert zijn 20 jarig bestaan. Het programma dat voor dit twintigste jubileum is ontworpen is getiteld "kunst in de zijlijn". Ze wil de grenzen van outsiderkunst opzoeken door hedendaagse creaties te presenteren van Belgische en internationale kunstenaars die werken in uiteenlopende disciplines als textiel, fotografie, video, muziek, ... tijdens vijf tentoonstellingen in het centrum, evenals tijdens extramurale acties.

2009

De vzw Art en Marge wordt het Art et marges musem door de erkenning van la Fédération Wallonie Bruxelles. Haar missies worden vooral conservering, verspreiding, educatie en onderzoek. De ruimte wordt uitgebreid et geef plaats voor de nieuwe museum activiteiten.

2010

Het Art et marges museum organiseert de tentoonstelling « MusikOblik » waarbij opmerkelijke werken van de kunstenaar Adolf Wölfli worden getoond met hedendaagse creaties van ondermeer Baudouin Oosterlynck. Op initiatief van het museum lanceert de Belgische componist Baudouin de Jaer zich in het ontcijferen van de cryptische muzieknoten op de werken van Wölfli. Dit geeft aanleidin tot de productie van een CD, in coproductie met het LaM (Lille Métropole Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut) en Sub Rosa.

Uitwisselingsproject in het kader van Pécs 2010. Belgische, Hongaarse et Nederlandse kunstenaars komen samen voor een workshop van 10 dagen te Pécs. Dit project startte in 2008 op uitnodiging van COCOF in het kader van het bilaterale akkoord met Hongarije, in samenwerking met de vzw Wit.h, stichting Een Nieuwe Wind, Pécs 2010, Janus Panonius Museum.

2011

Het Art et marges museum toont de uitzonderlijke creaties van Arthur Bispo do Rosario ter gelegenheid van het Europalia festival Brasil.

2012

Het Art et marges museum krijgt de Kinderprijs Prijs in het kader van de Museumprijzen.

Tatiana Veress neemt de leiding over van Carine Fol op als directrice van het Art et marges museum. Deze laatste neemt de functie op van artistieke directrice van de CENTRALE for contemporary art.

2013

Het Art et marges museum krijgt de Publieksprijs in het kader van de Museumprijzen.

Stichting van de vzw van de Vrienden van het Art et marges museum.

2014

Het Art et marges museum viert zijn 5e verjaardag. De hele dag is het feest waarbij bezoekers en kunstenaars uitgenodigd worden om samen te creëren. In aanwezigheid van Joëlle Milquet, Minister van Cultuur van de Fédération Wallonie-Bruxelles en Karine Lalieux, schepen van Cultuur van de Stad Brussel alsook van de twee voorgaande directrices van het museum, Carine Fol en Françoise Henrion.

Het Art et marges museum toont de werken van de Catalaanse kunstenaar Josep Baqué, tijdens de tentoonstelling Démons et Merveilles . Het is de eerste keer dat een museum zijn werken zo grootschalig toont.

Het Art et marges museum en het collectief RAWR! krijgen de Juryprijs voor de programmatie tijdens Museum Night Fever 2014.

2015

Het Art et marges museum toont werken van de befaamde abcd collectie / Bruno Decharme voor de tentoonstelling Van navel tot kosmos.

Carine Fol publiceert « De l’art des fous à l’art sans marges. Un siècle de fascination à travers les regards de Hans Prinzhorn, Jean Dubuffet et Harald Szeeman » De publicatie vloeit voort uit haar doctoraatsthesis in de kunstgeschiedenis.

2016

Samen met het Cultureel Centrum Jacques Franck en wit.h, lanceert het Art et marges museum de eerste editie van het pluridisciplinaire festival Multi Ordinary.

Het Art et marges museum toont de tentoonstelling De wereld redden?. In samenwerking met het Atelier Goldstein, de Collection ABCD/Bruno Decharme, de galerij christianberst art brut, La Fabuloserie, La S Grand Atelier, The Museum of Everything en het museum Dr. Guislain.

2017

In samenwerking met het artistieke laboratorium La "S" Grand Atelier, presenteert het Art et marges museum de tentoonstelling Knock Outsider Komiks.

2018

Tijdens de tentoonstelling “Women in Art Brut” nodigt de Weense verzamelaar Hannah RIeger ons uit om op haar eigen manier “in Art Brut” te leven in deze tentoonstelling die 105 werken van Oostenrijkse en internationale kunstenaars samenbrengt, met steun van het Austrian Cultural Forum in Brussel en de Oostenrijkse bondskanselarij als onderdeel van het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Tegelijkertijd brengt het Art and Margins Museum een ??eerbetoon aan de kunstenaar Jean-Pierre Rostenne, in een kamer die zijn rieten totems, assemblages, foto's en omgeleide objecten samenbrengt, evenals de publicatie van een boek.

2019

Geïnspireerd door een citaat van Henry Miller en een replica van Alain Resnais, "Amerika bestaat niet, ik weet dat ik er al ben geweest" is er een dubbel tentoonstelling / publicatieproject dat voorstelt "Amerika" te presenteren door te vragen naar de plaats van de VS in de wereld en meer gespecificeerd, door een collectieve verbeelding op te werpen. Matthieu Morin, curator en auteur van de publicatie nodigt je uit om honderd werken van rauwe, populaire en hedendaagse kunst van over de hele wereld te ontdekken.

EEN NIEUW BOEK !

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Art et marges museum, verschijnt bij uitgeverij CFC het boek Art et Marges museum waarin de verzameling van het museum en zijn kunstenaars voorgesteld worden. Via allerlei bijdragen van sleutelfiguren van het museum evenals van gespecialiseerde auteurs stelt dit werk de eigenheid van de art brut in België in de kijker.

Collectie

De collectie van het Art et marges museum bevat meer dan 3.500 werken en bijna 200 kunstenaars van alle nationaliteiten.

Hier vindt u een overzicht van de collectie. Deze sectie zal regelmatig worden bijgewerkt.